www.
johanblaauw.nl

 
Artikelen
|
Recensies
|
Overwegingen
|
Columns
|
Gedichten
|
Varia
|
Sitemap
 

 
Ga stemmen

Amnesty International is een onafhankelijke organisatie die zich inzet voor de rechten van de mens. Schendingen ervan worden door Amnesty wereldwijd onderzocht en aan de kaak gesteld zoals martelingen en het gevangen zetten van mensen met gewetensbezwaren. Ook strijdt Amnesty tegen de doodstraf.

De kracht van een organisatie als Amnesty zit hem in betrouwbaarheid: medewerkers van Amnesty onderzoeken, meestal ter plaatse, de feiten en pas als zij voldoende zeker van hun zaak zijn komt Amnesty ook in actie. Ook ernstige schendingen van vrouwenrechten zoals seksuele dwang, discriminatie en geweld hebben de aandacht van Amnesty. Daarom heeft Amnesty zich recentelijk ingezet om jonge meisjes die verkracht waren en daardoor zwanger, te begeleiden om in aanmerking te komen voor een legale abortus. In veel landen is dat moeilijk omdat abortus er strikt verboden is. Je zult maar een meisje van 12 zijn, verkracht, zwanger en dan ook nog eens gedwongen je zwangerschap te volbrengen! Ook voor deze meisjes zet Amnesty zich in.

De Rooms-Katholieke Kerk is hier zo boos over dat ze half juni heeft opgeroepen geen geld meer te geven aan Amnesty International. Volgens de leiding van deze kerk is dit de 'onvermijdelijke consequentie' van de inzet van Amnesty International voor de mogelijkheid van abortus voor deze meisjes.
Als vrijzinnige weet ik wanneer ik zoiets tot me door laat dringen weer precies waarom ik vrijzinnig ben. Hoe kun je als christelijke kerk zo nietsontziend regels toepassen zonder rekening te houden met iemands omstandigheden?

Wat nu? Ik stel voor dat we in alle kerkelijke gemeentes en parochies (ja, die zeker ook) gaan stemmen met onze beurs tegen deze opstelling van de Roomse Kerk. De komende tijd elke zondag een extra collecte voor Amnesty International! Vraag er uw kerkenraad of parochieraad om.

© JOHAN BLAAUW

juni 2007

(Bovenstaande column verscheen ook op Zinprofiel)

naar begin