www.
johanblaauw.nl

 
Artikelen
|
Recensies
|
Overwegingen
|
Columns
|
Gedichten
|
Varia
|
Sitemap
 

Columns

Het vervelende van boeken waarin columns zijn gebundeld is vaak dat ze bij verschijnen al gedateerd zijn. Columns – en dat is ook hun charme – reageren vaak op de actualiteit van vandaag. Maar wat vandaag een hype is is dat morgen meestal niet meer. Laat staan een paar jaar later wanneer de columns gebundeld zijn. Het kost je als lezer dan de grootste moeite je nog te herinneren waar ze op slaan en al helemaal om nog te begrijpen waarom het nodig was ze überhaupt te schrijven.
Nu geldt dit gelukkig ook weer niet alle boeken die columns bundelen. Er zijn er die de tand des tijds met glans doorstaan en ook na jaren nog meer dan de moeite waard zijn om ze te lezen.
Tot die laatste categorie hoort Waarom vrouwen betere lezers zijn. Over boeken, lezen en schrijven van Herman Franke (zie foto). De bundel verscheen in 2004 bij Uitgeverij Podium in Amsterdam (232 pagina’s, € 16,00) en bevat meer dan 60 columns die Franke schreef voor Cicero, de boekenbijlage van de Volkskrant.
Franke bestrijkt een breed spectrum met prachtige observaties over van alles en nog wat dat met lezen en schrijven, dus met het leven, te maken heeft. Zoals over de kunst van het weglaten. Of over verhalen vertellen. “Als je veel hebt meegemaakt, heb je veel te vertellen. Dat lijkt logisch, maar het is niet zo”, begint Franke deze column, waarin hij naar een antwoord zoekt op de vraag wat het geheim is van boeiend vertellen.
In een andere bijdrage gaat het over het voor schrijvers onmisbare literaire middel van sprongen in de tijd en wisselingen van plaats om te kunnen ontsnappen aan het keurslijf van de en-toen-en-toen-vertelling. Franke laat zien hoe dat door de komst van de euro zowel eenvoudiger als moeilijker is geworden.
Waarom vrouwen betere lezers zijn is niet alleen de titel van de bundel. Het is ook de titel van een van de columns. Door Frankes boek te lezen komt u erachter waarom dit zo is.

 © JOHAN BLAAUW

september 2005

Ook gepubliceerd in adRem, remonstrants maandblad, van oktober 2005

naar begin