www.
johanblaauw.nl

 
Artikelen
|
Recensies
|
Overwegingen
|
Columns
|
Gedichten
|
Varia
|
Sitemap
 

 
Minachting

Gerdien de Jong (zie foto), docent evolutionaire populatiebiologie aan de Universiteit Utrecht, is een fan van de BBC-natuurprogramma's van David Attenborough. In Nederland wordt deze serie uitgezonden door de Evangelische Omroep (EO). Dr. de Jong bekeek Attenboroughs films ook wel op de BBC, op de Belgische TV en op Animal Planet. Haar viel daarbij op dat er markante verschillen zitten tussen de serie bij de EO en bij de andere zenders. "Dus wat te doen", vraagt De Jong zich af op de website evolutie.blog.com. "Een vergelijkend onderzoek."
Ze heeft dat zeer grondig gedaan door de oorspronkelijke BBC-DVD's te vergelijken met de DVD's die je via de EO kunt bestellen.
Dr. Gerdien de JongWat bleek? De EO heeft elke verwijzing naar de evolutietheorie verwijderd evenals de hele laatste aflevering over mensapen en de mens. Conclusie van Gerdien de Jong: "Dit is geen vrijheid van meningsuiting, maar het beperken van de vrijheid van anderen. Hier immers wordt door de EO aan de niet-EO Nederlanders voorgeschreven wat zij op het gebied van evolutie niet zullen zien".
Anders gezegd: de EO past de werkelijkheid aan de eigen geloofsopvatting aan in plaats van de eigen visie te herzien op basis van wetenschappelijke feiten. De benadering van de EO verschilt hierin hemelsbreed van die van bijv. vrijzinnigen die altijd graag over de schutting van hun eigen erf kijken en openstaan voor ontwikkelingen op het terrein van wetenschap en cultuur.
Omdat de EO een publieke omroep is is hier het woord censuur op zijn plaats en is er dus sprake van bewuste manipulatie van TV-kijkers. Kortom: bedrog en minachting van de belastingbetaler.
EO-directeur Hagoort wijst de kritiek van de hand en zegt dat zulke series al jaren worden aangepast (!). Ook dat is goed om te weten wanneer de EO weer uitzendt.

© JOHAN BLAAUW

juli 2007

(Bovenstaande column verscheen ook op Zinprofiel)

naar begin