www.
johanblaauw.nl

 
Artikelen
|
Recensies
|
Overwegingen
|
Columns
|
Gedichten
|
Varia
|
Sitemap
 

 

Huisartsenstaking

Nederlandse huisartsen zijn van plan van 25 - 27 mei 2005 te gaan staken. Veel huisartsenpraktijken zullen dan drie dagen lang gesloten zijn voor patiënten. De huisartsen staken tegen voorstellen die minister Hoogervorst van Volksgezondheid wil doorvoeren en vrezen voor een te grote macht van de zorgverzekeraars in het nieuwe vergoedingensysteem.
Een vrees die vermoedelijk een ruime meerderheid van de  Nederlanders met de huisartsen zal delen.
Maar moet je daarom staken ten koste van je patiënten?
Wat is er nu eigenlijk aan de hand? De huisartsen zijn in een conflict met minister Hoogervorst terechtgekomen en lijken vooralsnog hun zin niet te krijgen. Vervolgens gaan ze hun gram verhalen op hun eigen patiënten.
We zagen dit mechanisme eerder in Nederland: o.a. bij het openbaar vervoer waar bij conflicten tussen directie en personeel van de Nederlandse Spoorwegen meer dan eens door het personeel gestaakt werd. En wie waren de dupe? Niet de directie van de NS maar de klanten van het openbaar vervoer.
Bij de huisartsen dus nu van hetzelfde laken een pak. Een conflict met de minister en vervolgens acties die niet de minister treffen maar die de patiënt de dupe laten worden.
Is de patiënt hierover om zijn of haar mening gevraagd? Nee.
"In uw eigen belang, beste patiënten, hebben wij huisartsen zonder u voor u besloten dat wij onze praktijken drie dagen sluiten."
Lang niet alle huisartsen in Nederland schijnen bereid te zijn aan de staking mee te doen. Misschien kunnen zij alsnog hun collega's overhalen patiënt-vriendelijkere en ook iets creatievere acties tegen de plannen van minister Hoogervorst te bedenken.

 © JOHAN BLAAUW

mei 2005

naar begin