www.
johanblaauw.nl

 
Artikelen
|
Recensies
|
Overwegingen
|
Columns
|
Gedichten
|
Varia
|
Sitemap
 

 
Openbare ruimte

Onder een verkeersbrug klinkt een aria uit Offenbachs opera Hoffmanns vertellingen. Een openbaar ondergronds toilet met kroonluchters, schilderijen aan de muur en een design wastafel. Een archeologische opgraving van een kerktoren. Een gierwagen die als fontein dienst doet. Een enorme bloem gemaakt van doormidden gezaagde surfplanken.
Het bovenstaande is een willekeurige greep uit een veel groter aantal beeldhouwwerken en installaties die op het moment in Münster te bewonderen zijn. Onder de titel Skulptur Projekte vindt dit evenement deze zomer voor de vierde keer plaats in deze fraaie Duitse stad vlak over de grens.

In 1977 was de eerste keer, daarna opnieuw in 1987 en 1997 en nu in 2007 dus voor de vierde maal. De 34 kunstwerken van het projekt zijn overal in de stad te zien: in het centrum maar ook in het park langs de Aasee. Omdat sommige wat ver uit elkaar liggen kun je een fiets huren - met routebeschrijving - om ze allemaal te bekijken. Vooraanstaande beeldende kunstenaars uit binnen- en buitenland hebben bijdragen geleverd. Het Münsterse kunstprojekt wil burgers meer bij kunst betrekken. Daarom zijn alle kunstwerken vrij toegankelijk en geplaatst in de openbare ruimte.
Steeds meer beheerst reclame de publieke ruimte in onze steden. Waar je ook kijkt: bijna overal zie je reclame. Het aardige van het skulpturenprojekt van Münster is dat het laat zien dat je met de openbare weg ook nog iets heel anders kunt doen.
Het projekt duurt nog tot 30 september en is beslist de moeite van een bezoek waard. Je ziet niet alleen hoe openbare ruimte verandert wanneer kunst er een plaats in krijgt, het zet je ook aan het denken over hoeveel aantrekkelijker die ruimte, die van ons allemaal is, kan worden wanneer we haar niet degraderen tot reclamedecor.

© JOHAN BLAAUW

Skulptur Projekte Münster 07 heeft een eigen website: www.skulptur-projekte.de

juli 2007

(Bovenstaande column verscheen ook op Zinprofiel)

naar begin