www.
johanblaauw.nl

 
Artikelen
|
Recensies
|
Overwegingen
|
Columns
|
Gedichten
|
Varia
|
Sitemap
 

 

Nieuwe Bijbelvertaling wint NS Publieksprijs 2005

“Het Nederlands Bijbel Genootschap wil graag proberen of het mogelijk is dat de nieuwe bijbelvertaling de NS publieksprijs in de wacht kan slepen.”
Zo luidde de eerste zin van een e-mail die ik half september ongevraagd in mijn mailbox aantrof. De Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) was weliswaar niet genomineerd maar het stembiljet voor de NS Publieksprijs bood de mogelijkheid ook op andere boeken dan de zes genomineerde te stemmen.
Allerlei christelijke groepering waren er vervolgens als de kippen bij om mensen op te roepen deze kans te benutten. Talloze websites van christelijke clubs, gemeentes en uiteraard de website van de Evangelische Omroep lieten zich niet onbetuigd.
“Het zou toch geweldig zijn als de bijbel een jaar lang het-boek-van-het-jaar zal zijn!!!”, stond er in het e-mailtje van half september. Waarom dat geweldig zou zijn stond er overigens niet bij.
Zelf ben ik onmiddellijk gaan stemmen. Op een van de genomineerde boeken wel te verstaan. Ik vind het namelijk niet chique om met een religieus boek als de bijbel op deze manier publiciteit te zoeken.
Mijn stem heeft echter niet geholpen, want inmiddels is bekend gemaakt dat de christelijke lobby voor de NBV succes heeft gehad. Van de 92.000 stemmers voor de NS Publieksprijs koos 71,6% voor de NBV, die daarmee de wedstrijd overtuigend won.
Jan Siebelink, een van de genomineerden voor de NS Publieksprijs van dit jaar en eerder winnaar van de AKO Literatuurpijs met zijn boek ‘Knielen op een bed violen’ verklaarde na het bekend worden van de uitslag dat hij het een beetje onkies vond “dat mensen hiertoe vanaf de kansel zijn opgeroepen. Een heilig boek, daar ga je niet op stemmen. Dat is hors concours” (de Volkskrant van 4 november 2005).
Het enige positieve aspect aan de uitslag van de NS Publieksprijs van dit jaar vind ik dat ook in de kringen van de Evangelische Omroep en zijn lobbyisten kennelijk eindelijk de vrijzinnige visie is doorgedrongen dat de bijbel literatuur is en een boek als alle andere.

 © JOHAN BLAAUW

november 2005

Deze column verscheen ook op www.zinweb.nl

naar begin