www.
johanblaauw.nl

 
Artikelen
|
Recensies
|
Overwegingen
|
Columns
|
Gedichten
|
Varia
|
Sitemap
 

 
Nederlandse cultuur

Houda el Fechka (31) is Nederlandse van Marokkaanse afkomst en modeontwerpster. Zij heeft haar atelier in 's-Hertogenbosch. Zij maakte speciaal voor Prinsjesdag een jurk voor minister Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie. Volgens de NRC (19/09/07) ontmoette minister Vogelaar Houda El Fechka tijdens een galafeest waar een creatie van de ontwerpster werd verloot. Vogelaar vroeg de modeontwerpster of ze iets voor haar wilde maken. El Fechka stelde voor om een chique jurk voor Prinsjesdag te ontwerpen. Volgens een woordvoeder van de minister wilde Ella Vogelaar met dit ontwerp (zie foto) laten zien dat er onder allochtonen een heleboel mensen zijn die het geweldig goed doen in Nederland.
Minister Ella Vogelaar op Prinsjesdag 2007
De minister handelde hiermee geheel in de lijn van de nota Weerbaarheid en Integratiebeleid uit 2005 van Rita Verdonk, voormalig minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie. Een van de elementen van deze nota was om succesvolle allochtonen in te zetten als rolmodellen voor jonge allochtonen in Nederland om integratie te bevorderen en radicalisering tegen te gaan. "Zij zijn uitermate geschikt om als rolmodel te fungeren voor jongeren die op het punt staan de arbeidsmarkt te betreden en om hen net dat zetje in de rug te geven dat deze jongeren momenteel missen", schreef minister Verdonk destijds aan de Tweede Kamer.
Wie daarom op Prinsjesdag 2007 complimenten van Rita Verdonk had verwacht voor het idee van minister Vogelaar om een jonge allochtoon haar Prinsjesdagjurk te laten ontwerpen kwam echter bedrogen uit. Verdonk vond de jurk van Vogelaar een verkeerd signaal, omdat een minister voor Integratie moet laten zien waar de Nederlandse cultuur voor staat.

Kennelijk beseft Rita Verdonk nog niet dat producten die in ons land gemaakt worden onderdeel zijn van de Nederlandse cultuur. Dus ook producten die gemaakt worden door Nederlanders van Marokkaanse afkomst.

© JOHAN BLAAUW

september 2007

Zie over dit onderwerp ook de recensie van Van Allah tot Prada

(Bovenstaande column verscheen ook op Zinprofiel)

naar begin